Temps de descompte pel 77è Festival de Canes

La 77à edició del Festival Internacional de Cinema de Canes s’inaugurarà el proper 14 de maig amb el cineasta francès Quentin Dupieux i la seva darrera comèdia ‘La Deuxième Acte’, tot coincidint amb la seva estrena en sales franceses. La nova proposta de Dupieux centrada en quatre personatges que es trobaran en un restaurant al mig del no-res promet ser una nova digressió humorística després de films com ‘Yannick’ (2023) o ‘Daaaaaali’ (2023). Dupieux retorna a Canes després de presentar el 2022 a la Secció Oficial, fora de concurs, l’esbojarrada i absurda ‘Fumar provoca tos’. Per la present ocasió s’envolta per primera vegada de figures del cinema francès com Léa Seydoux, Vincent Lindon i Louis Garrel, al costat d’habituals com  Raphaël Quenard.

Aquesta cerimònia d’obertura comptarà amb una convidada de luxe, l’actriu nord-americana Meryl Streep, que serà recompensada amb una Palma d’Or d’Honor. Meryl Streep és una actriu multipremiada, guanyadora de varis Oscars a millor actriu, entre els quals, pel·lícules com ‘Kramer contra Kramer’ (1979, Robert Bwnton) o ‘La decisión de Sophie’ (1983, Alan J. Pakula). L’actriu nord-americana ja va ser guardonada com a millor actriu a Canes 35 anys enrere pel seu paper a ‘Un crit en la nit’ (1989, Fred Schepisi) on interpretava una dona acusada d’infanticidi, d’altra banda, la seva única participació en una pel·lícula en el festival francès. 

Un dels esdeveniments més esperats del festival de Canes serà l’estrena mundial de ‘Furiosa: A Mad Max Saga’ de George Miller després de l’espectacular preestrena de ‘Mad Max: Fury Road’ l’any 2015 en el mateix certamen. El director i productor australià trepitjarà de nou la catifa vermella del Grand Théâtre Lumière per presentar una nova entrega d’aquesta adrenalítica saga creada per ell mateix. ‘Furiosa: A Mad Max Saga’, fora de competició, es presenta com una preqüela i compta amb la presència d’Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth o Tom Burke. George Miller retorna a Canes després de la seva última visita l’any 2022 per presentar una estranya pel·lícula en format de conte i fora de competició ‘Tres mil años esperándote’ amb Tilda Swinton i Idris Elba.

Altres efemèrides d’enguany serà la Palma honorífica que s’entregarà en la jornada de clausura el 25 de maig a George Lucas, productor i director nord-americà, pare de les grans sagues d’entreteniment popular ‘La guerra de las galàxies’ o ‘Indiana Jones’. La seva contribució a l’espectacle cinematogràfic des del seu llunyà debut amb un film experimental de ciència ficció, ‘THX 1138’ (1971), produït per Francis Ford Coppola, ha anat acompanyat també de la seva contribució a l’expansió i perfecció dels efectes digitals amb la creació de la societat Industrial Light & Magic. D’altra banda, el cartell publicitari triat d’aquesta 77a edició del festival és un extracte de la penúltima pel·lícula d’Akira Kurosawa, ‘Rapsòdia d’Agost’ (1991), una imatge que vol reivindicar la màgia que aporta el cinema. ‘Rapsòdia d’Agost’ va ser rodada quan el cineasta japonès tenia 81 anys, un film  que va participar fora de competició al Festival de Canes d’aquell any.

Article: Joan Millaret Valls

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.